tirsdag 4. januar 2011

Ludvig Holberg

Ludvig Holberg ble født 3. desember 1684 i Bergen. Da han ble 18 år gammel reiste han til København for å studere. Han ble professor i både filosofi og teologi. Holberg reiste mye i sin tid, han bodde både i England og i Frankrike før han flyttet til Danmark da han var 34 år gammel. Han er kjent som komediens mester og som mannen som innførte essayet i Norden. Det er fortsatt uenigheter om hvem av landene som skal ha æren for denne mannen. Han ble født her i Norge men studerte og bodde i Danmark i meste parten av sitt liv før han døde i København 28. januar 1754.
Holberg har skrevet hele 26 komedier på mindre enn fem år. Han var både forfatter, filosof, komiker, moralist og vitenskapsmann. Som forfatter er han mest kjent for sin kjappe og frekke replikker. Han la mye vekt på historie og samfunnet i verkene sine. Man kan også si at Holberg også var en samfunnsforsker. Han skrev ofte om ting folk kunne kjenne seg igjen i. ”Jeppe på berget” og ”Erasums Montanus” er noen av Holbergs kjente verk.

Holberg levde under opplysningstiden. Han ble kalt for ”Opplysningstidens mann” og han var veldig viktig og sentral under denne perioden. Denne perioden var en innledning til klassisismen. Holberg har blitt påvirket og inspirert av flere ting i løpet av livet hans. Fransk filosofen Voltaire og Rousseau var to sentrale personer i hans liv. Begge disse levde under opplysningstiden og kalte seg selv opplysningsmenn.

Ludvig Holberg spilte en viktig rolle under tiden han levde og han blir aldri glemt enten vi kaller han dansk, norsk eller europeisk forfatter.